Lek i vatten förhindrar drunkning

(hämtat från http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lek-i-vatten-forhindrar-drunkning)

 Visionen är att inga barn ska drunkna. Babybojen är ett projekt där föräldrar gratis får en kurs med handfasta råd hur man hemma kan förebygger drunkningsolyckor .

Förtjusta gurgel hörs från bassängen på Sveavägen när instruktören häller ut plastbollar. Knubbiga armar sträcker sig efter dem. Tio bebisar och deras mammor går på Babybojen där barn ska vänja sig vid vatten.

– Det är första gången han är i en bassäng, och det har gått jättebra, säger Pelles mamma Julia Alm.

Även om det är lek och skratt idag, så är bakgrunden till Babybojen tragisk. Drunkning är den vanligaste orsaken till att små barn dör varje år. I somras var det nio.

Trygg Hansa och Svenska Livräddningssällskapet har gått ihop och satsat på en gratis introduktion där föräldrar får lära sig hur man kan vänja sitt barn vid vatten och ger tips på övningar man kan göra i badkaret där hemma.

Enda sättet om man inte kan simma

– Vi visar hur man kan vänja barnet vid att ligga på rygg i vattnet och ha öronen under vattenytan. När barnet är lite äldre så kan man lära dem att själva lägga sig på rygg och flyta. Det är enda sättet för självhjälp om man hamnar i vattnet och inte kan simma, säger Jenny Runstig som är instruktör.

Hon visar med en liten kille som genast börjar göra grodliknande simsparkar när han hamnar på rygg.

Vattnet håller 32 grader och lektionen är 25 minuter lång. Jenny Runstig fyller en liten vattenkanna och häller försiktigt över huvudet på en bebis som blinkar förvånat.

– Ni ser, vatten är inte farligt. Om vi vuxna hela tiden säger “ojojoj nu fick du vatten i ögat” och torkar bort, då lär sig barnen att undvika det. Men det är ju bara vatten, och på det här viset lär de sig det. En bonus är dessutom att det bli smidigare att duscha när barnet inte gör allt för att hålla ansiktet torrt, tipsar Jenny Runstig

15 städer i landet

Alexandra Gahnström är barnens försäkringsexpert på Trygg Hansa och ansvarig för Babybojen. Hon hälsar mammor och pappor välkomna innan de går in i omklädningsrummen.

– De här flyttillfällena är gratis och finns på 15 ställen i landet. Det betyder att 800 barn kommer att kunna testa på det här, säger Alexandra Gahnström

Trampoolin om Simmomsen

Trampoolins VD och deltagare i Simlekis (3-5 år) kommenterar den höjda
simmomsen för SVT, oktober 2012.

 

Nyheterna%2022:00
Även TV4 valde att plocka in Trampoolins verksamhet i rapporteringen av
momsen, oktober 2012.

 Trampoolin i Malmö, Parkmöllan

Sydsvenskan rapporterade hur Friskis&Svettis Parkmöllan hotades av bassängnedläggning, men idag kan ha verksamhet parallellt med Trampoolin! Länk till fullständig artikel hittar du här eller genom att klicka på bilden. November 2012.